Experiències

Can Jalpí (antiga notaria)

Patrimoni

Can Jalpí (antiga notaria)

La masia Can Jalpí també coneguda com Mas Coll o Can Gualba, és una antiga masia que va ser adquirida durant els anys setanta pel municipi de Pineda de mar i ha estat objecte de restauració i rehabilitació per poder destinar-la a activitats socioculturals.

Documentada des del segle XIV, la masia era propietat de la família Coll. Aquesta va obtenir dels vescomtes de Cabrera la notaria amb dret exclusiu en tot el terme de Montpalau, i es va mantenir fins a inicis del segle XVIII. Després de l’atac dels corsaris turcs a Pineda (1545), el notari Jaume-Joan Coll, va ser capturat i més endavant alliberat. Per tant, al 1561 es va bastir una torre de defensa a la casa. A mitjans del segle XVII els Coll es van emparentar amb la família dels Gualbes, que pertanyien a la burgesia barcelonina, i el segle següent amb els Jalpí (cavallers d’Arenys de Munt). Va ser al 1925 quan August de Borràs-Jalpí, va vendre la masia a la família Feliu (d’Arenys de Mar).

Aquesta masia té una planta rectangular amb una façana principal paral·lela a la carretera, amb un cos més alt del cantó esquerre on es trobava la torre de defensa. La teulada consta de dos vessants. El seu portal adovellat té a la part de damunt un petit escut. Podem apreciar que a la façana es conserva dues finestres amb decoració gòtica.