Experiències

Antic nucli urbà

Patrimoni

Antic nucli urbà

Pineda de mar i el seu nucli urbà, més conegut com la Pobla de Sa Buada, es va anant formant a partir del segle XII al costat del camí ral, situat molt a prop de l’església. Es va crear un petit agrupament corresponent als actuals carrers Major, Ciutadans, Sant Antoni i la plaça de Catalunya. També trobem una trentena de cases alineades formant així un carrer a cada costat de l’antiga via romana.

Cap a les festes del segle XV, quan la guerra civil ja havia finalitzat, la població va començar a augmentar i l’embrionari nucli urbà de Sa Buada, ja conegut com a Pineda. Aleshores va iniciar la seva expansió i un notable canvi en la seva estructura.

Per aquesta època es va obrir el camí del Mar, que feia molt més fàcil la comunicació amb el litoral i a través del qual es rebia l’avituallament de gra i bestiar. Al 1497, una escriptura signada a la notaria de Can Coll, expressava que els senyors de Montpalau establien el permís per circular sobre el nou camí, que estava restringit als habitants de Pineda, Sant Pere de Riu, Vallmanya i Horsavinyà.