Experiències

Tirada de l’art de platja, subhasta de peix a l’antiga i trobada de barques de vela llatina

Úniques i inoblidables

TIRADA DE L’ART DE PLATJA & SUBHASTA DE PEIX A L’ANTIGA

A Pineda de Mar, a la Platja de la Riera, cada dissabte de l’últim cap de setmana d’agost i coincidint amb la Festa Major, de bon matí, es fa la tradicional Tirada de L’Art. L’Art és un sistema molt antic i practicat pels pescadors de tota la costa catalana fins després de la Guerra Civil. És un art d’arrossegament “solidari” on tothom, petits i grans, ajuden a arrossegar la xarxa cap a la platja.

Mantenir aquesta tradició de germanor tan arrelada entre els pinedencs permet conèixer la història dels nostres pescadors i la feina tan dura que realitzaven i que és alhora tan desconeguda per la societat actual.

La Tirada de l’Art consisteix a col·locar una xarxa dins de l’aigua descrivint una U invertida, on les dues puntes arriben fins a la costa. Serà des d’aquests dos punts des d’on les persones que hi participen van estirant la xarxa fins a treure-la de l’aigua. El peix que es troba dins de la xarxa serà tret a la sorra. Tots aquells que hagin ajudat a estirar la xarxa tindran una part del peix capturat.

Cap al migdia es realitza la subhasta de peix a la Platja dels Pescadors, a la zona de les barques. Es recrea l’ambient de la subhasta tradicional de venda de peix mitjançant el sistema de subhasta a la baixa. El peix es presenta en paneres de vímet davant del públic assistent. L’encarregat de la subhasta canta el preu de cada panera, abaixant-lo fins que algú del públic atura la subhasta al crit de “meu” o “aquí”. Els participants tenen l’oportunitat de comprar el peix que s’ha pescat a la Tirada de l’Art al matí.

 

Les dues activitats les realitza l’Associació de Vela Llatina “El Mamelló”.

TROBADA DE BARQUES DE VELA LLATINA

Activitat que es realitza cada dos anys l’últim cap de setmana de juliol.
Consisteix en una trobada d’embarcacions tradicionals de diferents dimensions (d’entre 4 i 18 metres d’eslora), vingudes de diferents poblacions catalanes, que utilitzen la vela llatina, tradicional del mediterrani, per a navegar. El públic general pot gaudir de les barques quan estan a la platja i veure-les navegar a vela pel front marítim pinedenc.

 

trobada-de-barquestrobada-de-barques2trobada-de-barques4