Experiències

Creu de Terme de Can Quintana

ruta al centre

CREU DE TERME DE CAN QUINTANA (S.XIV)

 

Les creus de terme han marcat sempre els límits dels pobles.

Aquesta, és la més antiga conservada a Catalunya, i la més ornamentada. Construïda de pedra, té la imatge de Crist crucificat i de la Mare de Déu amb el Nen. Ambdós, estan acompanyants de diverses figures de sants.

Durant la guerra civil la família Quintana la va protegir essent restituïda l’any 1948.

PINEDA 32x20cm V7 TODOS

Creu de Terme de Can Quintana

Les creus de terme eren fites que marcaven els límits territorials de la parròquia i que s’acostumaven a posar a l’entrada d’algunes poblacions o monestirs i també al costat dels camins.
Són elements fets de pedra, i habitualment estan composats d’un sòcol o pedestal, on s’hi recolza un fust amb un coronament d’un nus o d’una llanterna que sustenta una creu de pedra tallada.
La creu de terme de Can Quintana és una obra del segle XIV, d’estil gòtic. D’una banda té la imatge de Crist crucificat i de l’altra la Mare de Déu amb el Nen. Als extrems de la creu i a la llanterna on trobem diverses figures de sants.
Durant la guerra civil la família Quintana va amagar la creu de terme a casa seva per evitar que els revolucionaris la destruïssin. L’any 1948 la van entregar a les autoritats i va ser restaurada.
Actualment la Creu de Can Quintana està situada al pati de Can Quintana. Aquesta ubicació en un pati particular no és l’habitual, però en aquest cas s’hi troba degut al creixement urbanístic posterior a la seva instal•lació.
No va tenir la mateixa sort la creu de terme que estava al carrer a pocs metres de l’església. Aquesta creu de terme va ser malmesa en el seu moment durant les guerres carlines, i a la guerra civil va ser destruïda. Actualment es conserva part del fust original davant la façana de l’església.