Experiències

Ermita Sant Antoni

ruta al centre

CAPELLA DE SANT ANTONI (S.XVIII)     

 

A finals de l’any 1700, Pineda era una vila closa i aquesta capella quedava fora dels límits.

La capella de Sant Antoni, documentada ja a finals del segle XVII, fou un lloc d’acollida i hospitalitat dels visitants que arribaven pel camí ral.

És senzilla, de planta rectangular i coronada amb una espadanya, amb un vitrall d’ull de bou fet per l’artista Joan Vila Grau.

S’obre el dia de Sant Antoni de Pàdua, al mes de juny.

PINEDA 32x20cm V7 TODOS

Ermita de Sant Antoni

L’ermita de Sant Antoni és anterior al segle XVIII, al 1737 és esmentada en una visita pastoral. Cal dir que Pineda era una vila closa, i aquesta capella quedava fora. Era un lloc d’hospitalitat, un hospital de pobres.
És un petit edifici de planta rectangular, amb una façana corba, coronada amb una espadanya o campanar de paret. Destaca un vitrall a l’ull de bou fet per l’artista Joan Vila Grau.
Conserva un altar d’estil barroc a l’interior. Actualment s’obre el dia de Sant Antoni, al mes de juny, que és també el dia dels paletes.
La concepció del Camí Ral com a lloc de pas obligat canvia radicalment a la dècada dels seixanta, quan s’obre el traçat de la carretera N-II que coneixem avui en dia. Aquest traçat es va obrir de forma precoç, donat que encara no hi havia vehicles a motor com els que coneixem avui dia. La N-II es va concebre inicialment com un bulevard amb plàtans a banda i banda.
Aquesta nova carretera va fer perdre el sentit al Camí Ral tal i com es coneixia fins llavors, com camí de pas obligat de persones i mercaderies que venien tant de Girona com de Barcelona.