Experiències

Castell de Montpalau

Patrimoni

Castell de Montpalau

Situat al cim del turó de Montpalau, als vessants pinedencs del massís del Montnegre, es troben les ruïnes de l’antic Castell de Montpalau. La jurisdicció senyorial del qual abastava un extens territori, com una bona part de l’Alt Maresme, fins d’Arenys a Horsavinyà, al límit dels dominis del castell de Palafolls.

Segles enrere de la contrucció del castell, aquest lloc havia estat ocupat per assentament ibèric, aquest va deixar nombrosos vestigis, datables a partir del segle IV aC. i va continuar en l’època romana. És molt probable que la major part de la pedra d’aquest antic assentament es va fer servir per construir el castell medieval. Aquest castell va ser documentat des de mitjan del segle XI, quan Umbert Odó i la seva muller Sicardis (senyors del Montseny), van jurar fidelitat al compte Ramon Berenguer i pels castells de Montpalau (Mont Palaz) i Gironella. Va ser doncs a meitat del segle XII quan els vescomtes de cabrera van anar adquirint el ple domini de la jurisdicció de Montpalau, una possessió que es va mantenir fins al 1574. I va ser aquest any quan la van vendre al marquès d’Aitona, al Francesc de Montcada.

Al segle XVII, el castell va passar per via matrimonial als ducs de Medinaceli.

D’aquesta meravellosa fortalesa medieval, resten alguns murs que defineixen un recinte de planta quadrada. L’aparell està format amb filades de carreus irregulars, lligats amb morter de sorra i calç. Podem gaudir dels angles i la finestra de punt rodó que es conserva basant bé. Al centre del castell hi havia una torre cilíndrica, que actualment està enrunada. Podem trobar restes d’un segon recinte construït posteriorment, sobre el segle XV. Fora del castell trobem les ruïnes del que va ser l’antiga capella, dedicada a Sant Miquel.