Experiències

Can Piaixa o Can Ragull (Infantil)

ruta al centre

CAN PIAIXA-CAN RAGULL

EL NUCLI HISTÒRIC

Esteu preparats per fer un viatge en el temps? Si passegem pels carrers Major, Ciutadans i Sant Antoni estem trepitjant el que antigament s’anomenava Camí Ral o Reial, que era el camí principal abans que existissin les carreteres.

Imagineu-vos per un moment un paisatge ben diferent del que ara veiem, amb grans extensions agrícoles i forestals, un immens espai lliure d’edificacions entre la plana litoral i els turons de Montpalau i la Guàrdia.

En moltes cases a banda i banda del camí ral si troben grans tresors amagats de l’arquitectura gòtica i renaixentista de fa més de 600 anys. Eren tan i tan diferents les cases d’aquell temps comparades amb les d’ara! La majoria eren cases baixes o amb un sol pis, moltes tenien golfes, teulades de dues aigües i gairebé totes gaudien d’un patí al darrere on cada família cultivava el seu propi hortet i també tenien animals per la menja de la casa, gallines, conills, ànecs, fins i tot es criaven porcs!

Pineda, aleshores, era un poble sobretot agrícola, la gent es guanyava la vida cultivant cereals, treballant vinyes i oliveres, també cànem, lli, i ja més tard amb la pesca i el cabotatge, és a dir, el transport marítim de mercaderies.

Can Piaixa és un edifici del segle XV-XVI. Fixeu-vos sobretot en les finestres gòtiques d’arc conopial del primer pis, no les trobeu precioses? Us heu fixat quins relleus tan bonics d’angelots que tenen? Estan esculpits, malgrat haver patit diverses reformes, amb un detall i una delicadesa exquisits.

I ara, un consell, sempre que passegeu pel centre històric de qualsevol poble, per petit que sigui, no només mireu, busqueu, observeu, de ben segur que sempre, sempre, hi trobareu més d’un tresor amagat.

Numero5_CanPiaixa-dibuix-color