Una nansa feta pel pinedenc Oleguer Massaguer s’exposa a la mostra ‘Nanses i pescadors’ de Torroella de Montgrí
La mostra es pot veure al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí i és una exposició sobre cistelleria del mar que aplega peces d’arreu de Catalunya. En el cas concret de la nansa pinedenca, és una peça que serveix per a pescar ‘rogerets’ i és una rèplica de la que feia un pescador pinedenc, conegut com en Josep de la Ramona. La mostra es podrà veure dins el 2 de setembre.
L’exposició Nanses i pescadors recull els diversos tipus de nanses fetes amb la tècnica del teixit de malla triangular elaborades al litoral mediterrani. L’exposició mostra plafons, fotografies i peces, podrà conèixer i tocar els diferents materials naturals (canya, branca d’olivera, tamariu…), entendre per a quin tipus d’espècie estava concebuda cada nansa i conèixer els testimonis dels qui les feien.
La nansa és un tipus d’ormeig de pesca que funciona com a trampa, un parany en forma de campana fet tradicionalment amb matèria primera com jonc, canya, branca d’olivera o d’altres espècies vegetals. La seva forma permet atrapar i no deixar sortir diferents tipus de peix, de molusc i de marisc. A l’interior s’hi posa l’esquer, normalment peix blau, que serveix per atraure la captura.
Preservar aquesta tradició de l’oblit no té valor només per poder gaudir del record o de la bellesa de les peces quan fem una mirada cap al passat; també té valor perquè és una finestra des de la qual podem imaginar el futur. Aquest art de fer nanses, a més de servir per a la pesca, també pot ser font d’inspiració per a creadors de noves formes i construccions en àmbits tan diversos com l’arquitectura, l’enginyeria, la biologia o les arts plàstiques.