Experiències

Ruta als orígens

Rutes experiencials guiades

Ruta als orígens de Pineda.

Aquesta ruta actuament no és guiada, la pots fer pel teu compte seguint el mapa que trobaràs al flyer.

portada ruta origens

Contacta amb nosaltres per més informació

Gaudeix de la "Ruta als orígens de Pineda"

Contacte Rutes - CAT
can jalpi ruta origens pineda

Can Jalpí

Masia del segle XIV, que conserva la torre de guaita adossada a l’edifici. En aquesta casa va viure el notari Jaume-Joan Coll, que va ser segrestat durant la ràtzia dels pirates turcs el 1545.

can roig ruta origens pineda

Can Roig

A la finca de Can Roig es van localitzar les restes d’una vil·la romana, actualment desapareguda. S’hi va trobar un lacus, o dipòsit, on desembocava l’aigua de l’aqüeducte, que probablement va ser construït pel propietari de Can Roig.

aqueducte can cua ruta origens

Aqüeducte romà Can Cua

Aqüeducte romà del segle III, que prenia l’aigua de la zona de Can Bufí i anava a parar a la vil·la romana de Can Roig. Actualment conserva quatre arcades, però la construcció va arribar a tenir 3,5 km de recorregut.

pont del diable ruta origens

Pont del Diable

Aqüeducte del segle XVI, que canalitzava l’aigua des del Molí de Can Boveta fins a Can Oliver del Sitjar, tot salvant el desnivell de la Riera. Fins fa pocs anys s’ha utilitzat com a pont.

aqueducte-roma-de-Sant Pere de Riu ruta origens-

Aqüeducte de Sant Pere de Riu

L’aqüeducte, d’una arcada, és la continuació de l’aqüeducte de Can Cua. Encara conserva el canal per on circulava l’aigua, amb l’opus signinum -o paviment impermeable- en bon estat de conservació.

font de ferro ruta origens

Font del Ferro

Font situada a la fondalada on antigament transcorria una mina ferruginosa. La mina es va perdre quan es va contruir l’autopista C-32, però la font i l’entorn es van recuperar posteriorment.

Sant Pere de Riu ruta origens

Sant Pere de Riu

La parròquia de Sant Pere de Riu està documentada des del 1185, i conserva elements romànics originals. Destaca el comunidor, des d’on es té una vista privilegiada de tota la vall de la riera.

moli fariner ruta origens

Molí fariner Can Marquès

Molí fariner, possiblement del segle XI, que aprofitava la força de l’aigua de la riera per a moldre el blat. A la riera s’havien documentat fins a 11 molins. És probable que s’aprofités part de la canalització de l’aqüeducte romà per portar aigua al molí.

forna de cala ruta origens

Forn de calç Can Marquès

Forn de calç recuperat al 2009. La calç que es produïa en aquest forn era utilitzada en les tasques de la construcció, però també ajudava a combatre plagues als camps i era utilitzada com a producte medicinal.

mas canovas ruta origens pineda

Mas Cànovas

Masia del segle XVI, propietat del cavaller Berenguer de Canovis. Encara conserva una torre de defensa adossada, construïda arran dels atacs dels corsaris turcs a Pineda.

marpi ruta origens pineda

Marpi

Viu una experiència en família a l’aula d’entorn rural de Marpi.