Experiències

Església de Santa Maria de Pineda (infantil)

ruta al centre

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE PINEDA

Mireu quina església més maca que tenim a Pineda, es diu Santa Maria i per gaudir-la tal com ara la veieu ha hagut de suportar més de quatre segles de reformes, és a dir, molts i molts anys. Si la mireu bé veureu que té tres naus, una central i dues laterals, i del campanar què me’n dieu. A veure si endevineu quants costats o cares té? Molt bé!! Sí, són vuit, o sigui, el què se’n diu un campanar vuitavat.

Totes les construccions comencen amb una pedra i la primera que va donar vida a aquesta església data de l’any 1079 i estava sota domini dels senyors de Montpalau, llavors, és clar, era un petit temple d’estil romànic perquè Pineda no era, ni de bon tros, com la veiem ara, la població era dispersa i vivia, la majoria, en masies i camps de conreu, bé, doncs el què us deia, a principis del segle XVI es va enderrocar per aixecar aquest temple que ara veieu.

En època de pirates, sí, sí, pirates, no és broma, l’agost del 1545 Pineda va patir l’atac d’un grup capitanejat pel corsari turc Dragut. En poca estona es van apoderar de la vila, saquejant i cremant moltes cases i també l’església de Santa Maria d’on van robar tot el que hi havia de valor.

Fixeu-vos en la inscripció que hi ha al damunt de la porta de l’entrada. Sabeu que hi diu? Va, que us ajudaré una mica que costa de llegir: – “L’1 d’agost del 1545, a punta d’alba, 11 galiotes turques, és a dir, grans embarcacions, van posar a tota la gent del poble a la platja, van cremar les portes de l’església i moltes cases i van matar i captivar 70 persones pujant fins a Can Palau. A migjorn, o sigui, cap al migdia, van embarcar i van marxar. Per rapar, per protecció, es va fortificar aquesta església de Pineda”.

I això no és tot, als inicis de la Guerra Civil, que va començar l’any 1936, el temple es va tornar a incendiar i no fou fins al 1948 quan es va reconstruir, es va coronar el campanar i es va instal·lar la campana.

I per acabar, quants metres d’alçada diríeu que té l’església de Santa Maria? Doncs són, ni més ni menys que 34,60 metres.

Numero1_Esglesia-colors