Experiències

Can Piaixa o Can Ragull

ruta al centre

CAN PIAIXA – CAN RAGULL

EL NUCLI HISTÒRIC

Si passegeu pels carrers Major, Ciutadans i Sant Antoni, us endinsareu en un viatge en el temps a través de l’antic Camí Ral, cap al nucli històric de Pineda.

El primer urbanisme que va veure néixer el poble a principis del segle XIII, es trobava entre l’església parroquial de Santa Maria i l’antic camí ral. El poble estava envoltat d’un paisatge agrícola i forestal, entre la plana litoral i els contraforts de la serra de can Carreres, els turons de Mont-palau i la Guàrdia.

Les cases a banda i banda del camí, amaguen grans tresors de l’arquitectura gòtica i renaixentista de fa més de 600 anys: de planta baixa i pis, i en el millor dels casos, golfes i teulada a dues aigües, amb un pati al darrere, on hi podien tenir un hort, i animals.

Aleshores, el poble era eminentment agrícola, amb una economia basada en el cereal (blat), la vinya, i les oliveres; també el cànem i el lli, i més tard la pesca i el cabotatge.

Si alceu la vista, i us fixeu en Can Piaixa (s.XVI), veureu que respon a aquesta imatge. D’ella, en destaquem les finestres d’arc conopial del primer pis, amb relleus de d’angelets (o querubins) modelats amb detallisme i delicadesa.

Sabies que…

LA POBLA DE SA BOADA

Amb el primer urbanisme, al segle XIII, el nucli de població més antic al voltant de l’església de Santa Maria, fou el veïnat de Sa Boada.

Però no era l’únic que existia. De fet, el mot Pineda cobria un territori ampli on es trobaven veïnats com el de Capaspre, Menola, Camós, Arboceda.

A partir del segle XVI, Sa Boada deixà d’usar-se i Pineda assumí el paper de nucli poblacional, a partir de l’església, el camí ral, i el camí de Mar.

TOTEMS v4 TODOS

Can Piaixa o Can Barbeta

Edifici del segle XV -XVI .Destaquen les finestres gòtiques flamígeres del primer pis amb querubins esculpits.