Experiències

Aqüeducte romà de Can Cua

Cultural, Patrimoni

Aqüeducte romà de Can Cua

L’aqüeducte de Can Cua és un aqüeducte romà que va permetre salvar el desnivell de la riera de Pineda per transportar l’aigua des de Can Bufí fins al lacus que es trobava a la vil·la romana de Can Roig. En l’actualitat es pot veure quatre trams d’aquesta important obra civil, el primer fou situat a la Font del Ferro i el segon i més destacat aquest (Can Cua) que encara conserva quatre arcs i part d’un cinquè, i dos trams més descoberts al 2021.

 

La longitud del tram de Can Cua és de 29,30 metres de llargada, amb quatre arcades de mig punt. Hi ha fotografies antigues que ens demostra que anys enrere el nivell del terra respecte l’aqüeducte era més baix i es podia veure com una obra de més alçada que l’actual. Això és a causa dels treballs agrícoles a la finca.

A Catalunya podem trobar un altre aqüeducte d’àmbit rural similar al de Pineda, i es troba a Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès).

L’aigua d’aquest aqüeducte (Can Cua) arribava a la vila romana de Can Roig i les hortes que es trobaven al voltant. Per la proximitat als recursos hídrics (de la riera) i una via de comunicació molt important (Via Augusta) la vila romana es va establir en aquella zona.

L’aqüeducte de Can Cua va ser estudiat per l’arqueòleg Francesc Prat i Puig, a l’any 1932 i es calcula que tenia aproximadament uns 3,5km de llargària i que al seu pas salvava diversos torrents. Va ser doncs al 2014 quan es va declarar un Bé Cultural d’Interès Nacional.