Experiències

Ajuntament – Plaça de Catalunya

ruta al centre

Ajuntament – Plaça de Catalunya

La plaça de Catalunya és una àgora local des del segle XVIII. La zona pren importància quan es converteix en el punt de confluència entre el Camí Ral i el carrer del mar, obert al 1499. La plaça serà l’escenari d’activitats públiques com el mercat, el govern –ajuntament- l’hostal, les escoles, correus, justícia, etc.
La plaça Catalunya tenia dues sortides fins l’any 1936 –carrer ciutadans i Carrer del Mar, ja que el carrer de la Vila no es va obrir fins llavors. En aquell moment es va anomenar carrer 19 de juliol.
Al mig de la filera de cases del Camí Ral es va crear la plaça major, actual plaça Catalunya, on es feia el mercat setmanal i on posteriorment s’ubicaria l’edifici de la casa del comú i de l’hostal. Al 1877 es va acordar instal·lar el mercat de fruita i verdura a la plaça; fins llavors es venia directament a la porta de cada casa.
L’ajuntament actual és un edifici noucentista del 1917, obra de l’arquitecte Puig Boada. Es va construir per a substituir l’antiga casa de la Vila del segle XVIII. L’antic edifici es va adquirir l’any 1710 i al 1779 es va adequar per a que fos la casa de la vila. L’edifici allotjava la seu de l’Ajuntament, però també una carnisseria, la fleca, l’hostal i la presó. Va entrar en servei el 1782, fins que es va construir l’actual edifici, que va allotjar l’actual l’Ajuntament i les Escoles Municipals.