Experiències

Ajuntament – Plaça de Catalunya

ruta al centre

PLAÇA CATALUNYA

NUCLI HISTÒRIC

Fa poc més de 500 anys que aquesta plaça va ser l’escenari de la unió entre el nucli urbà, la gent i el mar.

L’any 1499, en aquest espai, es va obrir un camí per afavorir el pas de les persones i també de les mercaderies, per via marítima. Avui el coneixem com el carrer de Mar, i aleshores va definir un nou urbanisme a Pineda, en forma de “T”.

Però aquest pas també va dur perills al poble des del mar: la pirateria. Des de l’any 1545, els atacs corsaris foren constants, i encara avui son ben presents en la memòria popular: Turgut Reis, “Dragut”, fill d’Anatòlia, va atacar, robar, i arrasar Pineda, capturant 70 persones, entre les quals es trobava el notari Jaume-Joan Coll.

El pas del temps convertiria aquesta plaça en el centre de la vida pública, i entre els anys 1779 i 1780 es va construir  la Casa de la Vila. Un edifici que també feia funcions d’hostal, presó, fleca, carnisseria i taverna, lloguers que asseguraven ingressos al municipi! L’any 1877 es va acordar instal·lar el mercat de fruita i verdura, ara si que era la plaça de la vila!

L’Ajuntament que coneixeu avui va ser inaugurat l’any 1917, construït per Pere Roig Gimbernat, i amb el segell de l’arquitecte Isidre Puig i Boada. Les obres van durar 9 mesos, i van costar 11.492,50 pessetes (uns 70€!).

​​​Sabies que…

Homenatge als mestres.

En aquest edifici s’ubicaven les escoles públiques de Pineda. On avui hi ha l’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament, hi havia l’escola dels nens; i on està l’oficina de Turisme, l’escola de nenes.

Avui una generació de persones recorda l’escola de l’època, i sobretot, recorden amb gran estima els seus mestres: Salomó, Pijoan, Julià Cutiller, Rosa Vila i Maria Tarragó.

Documentació extreta de la web de l’Ajuntament de Pineda de Mar.​

 

TOTEMS v4 TODOS

Ajuntament – Plaça de Catalunya

La plaça de Catalunya és una àgora local des del segle XVIII. La zona pren importància quan es converteix en el punt de confluència entre el Camí Ral i el carrer del mar, obert al 1499. La plaça serà l’escenari d’activitats públiques com el mercat, el govern –ajuntament- l’hostal, les escoles, correus, justícia, etc.
La plaça Catalunya tenia dues sortides fins l’any 1936 –carrer ciutadans i Carrer del Mar, ja que el carrer de la Vila no es va obrir fins llavors. En aquell moment es va anomenar carrer 19 de juliol.
Al mig de la filera de cases del Camí Ral es va crear la plaça major, actual plaça Catalunya, on es feia el mercat setmanal i on posteriorment s’ubicaria l’edifici de la casa del comú i de l’hostal. Al 1877 es va acordar instal·lar el mercat de fruita i verdura a la plaça; fins llavors es venia directament a la porta de cada casa.
L’ajuntament actual és un edifici noucentista del 1917, obra de l’arquitecte Puig Boada. Es va construir per a substituir l’antiga casa de la Vila del segle XVIII. L’antic edifici es va adquirir l’any 1710 i al 1779 es va adequar per a que fos la casa de la vila. L’edifici allotjava la seu de l’Ajuntament, però també una carnisseria, la fleca, l’hostal i la presó. Va entrar en servei el 1782, fins que es va construir l’actual edifici, que va allotjar l’actual l’Ajuntament i les Escoles Municipals.