Experiències

Plaça de Catalunya (Infantil)

ruta al centre

PLAÇA CATALUNYA

Nucli històric

Aquesta és la plaça Catalunya, escenari que, fa poc més de 500 anys, va unir el nucli urbà, la gent i el mar.
L’any 1499, justament aquí on som ara, es va obrir un camí per fer més fàcil el pas de les persones i les mercaderies per via marítima, aquest no és altre que el carrer de Mar que al seu moment va definir un nou urbanisme a Pineda en forma de T.

Però aquest pas, tan beneficiós pel poble, també va ser el causant de molts perills que van arribar des del mar, els pirates!!! L’any 1545 i endavant, Pineda va patir l’atac dels corsaris i a la memòria popular encara es recorda el corsari Turgut de Reis, “Dragut”, que va atacar el poble, robant, arrasant i capturant setanta persones. Dragut era un pirata molt temut a les costes catalanes i arreu del mediterrani! Uns anys enrere havia estat capturat, però el pirata Barba Roja, el rescatà a canvi d’una recompensa i del compromís de no atacar Gènova!

Amb el temps la plaça Catalunya es va convertir en el centre de la vida pública de Pineda. Cap a l’any 1780 es va construir la Casa de la Vila que en aquells moments també feia funcions d’hostal, presó, fleca, carnisseria, taverna, als quals se’ls cobrava un lloguer que eren font d’ingressos pel municipi. L’any 1877 en aquesta plaça es va instal·lar el mercat de fruites i verdures, que fins aleshores es venien casa per casa, llavors sí que se’n podia dir de debò la plaça de la vila!

L’ajuntament que coneixem avui es va inaugurar l’any 1917. I per acabar, donem una ullada a la font que hi ha en el centre, es va construir l’any 1929 durant la dictadura de Primo de Rivera per millorar l’abastament d’aigua d’una població, com era Pineda, en augment.

plaça catalunya