Experiencias

Raval de Mar (infantil)

ruta al centre

EL RAVAL DE MAR

Barri de Pescadors de Pineda

Estem al final del carrer de Mar on als voltants de l’any 1760, quan el litoral ja no patia els atacs dels pirates, va néixer el raval de Mar, un barri de pescadors. A Pineda ja n’hi havia de pescadors, molts d’ells vivien a l’interior del poble i d’altres van construir les cases al raval buscant un medi de vida amb la pesca.

Imagineu-vos si n’estava de separat aquest barri del centre de Pineda que els seus habitants l’anomenaven “anar a la Vila”, era un raval que va néixer i créixer amb caràcter propi.

Cap a l’any 1790 a Pineda hi havia 22 barques de pesca, algun vaixell de gran embargadora i un total de 100 homes registrats com a gent de mar.

L’ofici de pescador és molt dur, i en aquell temps encara ho era més, ja que passaven moltes hores en mar, tant si feia fred com si feia calor, tant si lluïa el sol com si plovia. Dia rere dia feinejaven a trenc d’alba per la pesca d’arrossegament o de nit, per la de la teranyina, i a més traginant les caixes de peix, teixint les xarxes, arranjant les barques.

Les cases que van construir els pescadors al raval de Mar eren de dimensions molt petites, tant, que les anomenaven “cases cuina”, això sí, tenien l’avantatge que estaven molt a prop del mar, on treballaven. Tenien una cuina a la planta baixa, una habitació al primer pis i dos patis, un a la part del davant que servia com a lloc de trobada social, “La Placeta”, indret on se celebrava la festa de Sant Pere, amb el seu embalat i que, si la situació econòmica ho permetia, servia per ampliar la casa fins a arribar a la línia del carrer, i un altre pati a la part del darrere on la majoria de famílies tenia un hortet i a més era el lloc on els pescadors arreglaven les seves xarxes.

Fins a finals del segle XX el barri del Raval va estar separat del nucli de Pineda.

Numero9_RavaldeMar

l