Us agrairem que respongueu la següent enquesta. És un baròmetre que ens permetrà conèixer el punt de partida i les possibles millores a implementar en el camí cap a la sostenibilitat.
Feu clic al següent enllaç per respondre el qüestionari:
ENQUESTA GRAU DE COMPROMÍS AMB LA SOSTENIBILITAT I REDUCCIÓ DE LA PETJADA (CONSCIENCIACIÓ)
L’Enquesta té l’objectiu d’explorar els valors, les opinions, les actituds i els comportaments de les persones envers el medi ambient i la sostenibilitat. És un petit “baròmetre” sobre actituds i valors “biosphere”, que provenen dels 17 objectius de desenvolupament sostenible. Cal conscienciar i insistir en la importància d’implicar-se i ser responsable en l’ús del territori, l’ús dels recursos naturals, el model de creixement econòmic, la cohesió i inclusió social i els drets de les persones. Pineda pretén ser sostenible des del punt de vista del seu creixement i desenvolupament global i, aposta per la millora continuada, les petites accions que poden canviar el món, el respecte per la diversitat i la lluita per la cohesió social. A partir d’aquests valors, un dels reptes claus és la capacitat d’implicar a tothom en el manteniment i preservació del benestar i la convivència col·lectiva. Cal integrar nous estils de vida (mobilitat compartida i promoció de l’ús de transports alternatius i saludables com la bicicleta, reciclar i reutilitzar allargant la vida útil de molts productes, disminuir el consum energètic a la nostra vida quotidiana, apostar per energies alternatives, reduir el consum de plàstics, fer un correcte reciclatge de la brossa, tractar i reutilitzar les aigües, fer un consum responsable…)
Què és la Petjada Ecològica i què podem fer per reduir-la?
La petjada ecològica és un terme que necessita més difusió per tal de generar més consciència en sostenibilitat. Els nostres hàbits de consum tenen un impacte ambiental que no veiem, però tots i cadascun de nosaltres podem contribuir a millorar la salut del nostre planeta i del nostre entorn.
Ens hem de plantejar plegats qüestions tan simples o complexes com: Quants planetes necessitaríem si tothom visqués com nosaltres? Quants arbres s’han tallat per fer els mobles de casa? Quina és la superfície necessària per a produir tot el que comprem? Pot el planeta absorbir els residus que generem? Què consumim? Quina roba vestim? Què mengem? Quan viatgem? La petjada ecològica és la resposta a totes aquestes preguntes, és l’eina per prendre consciència del camí que NO cal seguir. És un indicador que mesura les hectàrees globals que requereix l’espècie humana per produir tots els recursos que consumeix i absorbir els residus que genera. És una metodologia per mesurar l’impacte de les activitats humanes, les emissions i els residus sobre el medi ambient. La petjada ecològica és l’espai del planeta Terra que utilitzen les persones de manera directa o indirecta, a través del seu consum.
La globalització del consum, comporta l’ús i deteriorament de terra i mar de tot el món, inconscientment. Per exemple, l’espai de casa nostra, les terres que cultiven i crien els nostres aliments, els sistemes de purificació i emmagatzematge de l’aigua que bevem, els camps de cotó per confeccionar la nostra roba, el bosc que absorbeix el CO2 de la combustió dels nostres automòbils… tot ha de ser comptabilitzat en aquest instrument de sensibilització ambiental. Només disposem d’un planeta, té una biocapacitat limitada i necessita temps per renovar-se. Actualment, estem consumint matèries primeres que en un futur seran inexistents i cal preveure i anticipar-se a aquest fet.
D’altra banda, és ben sabut que la influència de l’espècie humana en la modificació del clima s’ha accentuat en els últims anys. La crema de combustibles fòssils com el petroli i el carbó són, proporcionalment, els més perjudicials per a la Natura. Quina és doncs la nostra responsabilitat en la contaminació de l’entorn? Hem de prestar especial atenció en l’energia que utilitzem, l’aigua que consumim, el mitjà de transport que emprem i els residus que generem i que rebutgem.
El càlcul de la nostra petjada ecològica té en compte aquests paràmetres:
1.-Lloc on vivim: Els països rics tenen una empremta superior.
2.-Petjada hídrica: Reduir la petjada hídrica ajuda a disposar d’aigua suficient per a tots. Cal utilitzar sistemes de reg eficients, usar airejadors en aixetes i altres artefactes economitzadors per reduir el consum d’aigua.
3.-Nivell d’ingressos: El nostre nivell adquisitiu influeix en la nostra forma de consumir.
4.-Nivell d’estudis: L’educació sempre és bona per al planeta.
5.-Edat i gènere: Les persones tenen diferents necessitats segons l’edat i el gènere. Els adults tenen una empremta superior que els nens i la gent gran.
6.-Habitatge: No és el mateix viure en un pis que en una casa. L’orientació i el seu aïllament és un factor decisiu.
7.-Nombre de persones convivents: Compartir espai, sempre és més sostenible.
8.-Calefacció i aire condicionat: Com escalfem o refredem casa nostra? Fem un ús adequat de la climatització? A l’estiu, refresquem la casa a l’alba i evitem l’entrada del sol? Fem just el contrari que a l’hivern?.
9.-Clima: El clima suau redueix despeses.
10.-Consum: Comprem allò que veritablement necessitem i, amb freqüència, en botigues de proximitat?
11.-Electrodomèstics: L’eficiència energètica importa molt.
12.-Desplaçaments: Quin mitjà de transport fem servir?
13.-Plantes: Usem reg per degoteig?
14.-Productes perillosos: Evitem comprar productes amb símbols de perill, en productes de neteja o bricolatge i que són molt contaminats?
15.-Alimentació: Consumir en excés no és sostenible. Reduïm el consum d’envasats i rebutgem la compra de processats?
16.-Reciclatge: Separem els nostres residus?
17.-Viatges: Viatgem amb avió sabent que és molt contaminant o busquem altres alternatives?
És possible definir un estil de vida que generi una petjada ecològica sostenible? És a dir, que no se superi la capacitat de càrrega del nostre planeta i que permeti caminar plegats cap a un ús sostenible dels recursos naturals? Cal prendre consciència i treballar en la reducció del consum elèctric, de gas, d’aigua, de combustible…, en la reducció d’emissions, en la gestió correcta de tots els residus… Cal implantar noves estratègies a títol personal i empresarial de compensació i reducció de consums i emissions que contribueixin a reduir l’escalfament global definint polítiques de reducció i estratègies efectives d’estalvi real i d’eficiència energètica.